Beste Lezer,

 

De overheid heeft de maatregelen versoepeld en besloten dat de contactberoepen weer “aangepast” aan het werk mogen. Vanaf afgelopen 11 mei mag ik een start maken met hervatten van mijn werk in mijn praktijk. Daar ben ik heel blij mee. Om de gezondheid en veiligheid voor u als cliënt en voor mij als Haptotherapeut te waarborgen ga ik mijn werkwijze aanpassen. De richtlijnen van het RIVM zijn daarbij het uitgangspunt. In onderstaand protocol leest u wat dit praktisch voor u betekent.

 

Protocol: Voor jouw en mijn veiligheid en volgens de regels van het RIVM.

 

Vooraf aan elk fysiek contact:

  • Heeft u de afgelopen 24 uur 1 of meerdere van de volgende (ook milde!) symptomen: neusverkoudheid of hoesten of benauwdheid of koorts (vanaf 38 graden Celsius)?
  • Heeft u huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidsklachten?
  • Is er bij uzelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen corona vastgesteld?
  • Ben je in thuis-isolatie omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld?

Indien een van de vragen met ja beantwoord wordt, maak dan geen afspraak of annuleer de afspraak.

We kunnen dan de afspraak verzetten of omzetten naar een video-consult. Er worden geen kosten in rekening gebracht. Uiteraard zal ik zelf ook afzeggen, wanneer ik voldoe aan een van deze kenmerken.

 

Algemeen:

Er wordt gewerkt op afspraak. Iedere cliënt die zich in de praktijk meldt, wordt eerst bevraagd volgens de check van de rijksoverheid, gebaseerd op het document “veilig werken bij contactberoepen” van het RIVM. Alle cliënten hebben via de mail een update gekregen met daarin de spelregels hoe een afspraak in de praktijk kan plaatsvinden. Deze informatie staat ook op de website van de praktijk. Verder wordt er geen hand gegeven, bij hoesten of niezen doen we dit in de elleboog, we houden 1,5 meter afstand waar dit kan. Er is steeds 30 minuten ruimte ingepland tussen de verschillende cliënten om alles schoon te maken en de behandelruimte te luchten.

 

Voor de afspraak:

Cliënten worden verzocht alleen te komen, mocht er iemand bij zijn dan wordt verzocht om buiten te wachten en bel zo kort mogelijk voor de afspraak aan. Ik werk zoveel mogelijk op tijd.

 

Behandelruimte:

Er wordt niet begroet met een hand geven. De deur(en) op weg naar de behandelkamer worden door de behandelaar open en dicht gedaan. Op weg naar en in de behandelruimte houden we (in het gesprek) 1,5 m afstand. Bij aanvang van de therapie desinfecteren we allebei onze handen en aan het eind van de behandeling.

De stoel, tafel, behandelbank en oefenmiddelen zijn voor de komst van de cliënt schoongemaakt, net als de handgrepen van de deuren, deurbel en de wc. Na afloop van de behandeling wordt dat alles weer ontsmet. Op de behandelbank ligt een zeil op de matras, waar de cliënt zijn eigen en dan het liefst een groot badlaken of laken op legt, en deze na afloop ook weer meeneemt.

 

Behandeling:

Aan de bank werk ik wanneer jij dat zelf ook zinvol en wenselijk vindt.

Voor het aanraken, was ik als behandelaar mijn handen 20 seconden met zeep. Als behandelaar raak ik geen hoofd en handen aan, de cliënt ligt in voorkeur in buiklig op de bank, als behandelaar sta ik ter hoogte van het middel van de cliënt. En mocht je liever niet op de bank willen dan kan er ook heel goed gewekt worden d.m.v. ervaringsgerichte oefeningen, (nabij)-zijn en voelen, meevoelen, teruggeven en benoemen.

Op dit moment gebruik ik aan de bank een mondmasker.

Aan het eind van de behandeling desinfecteren we onze handen weer.

 

Persoonlijke beschermingsmiddelen:

Er wordt zonder beschermingsmiddelen gewerkt. Er zijn uiteraard wel beschermingsmiddelen aanwezig.

 

Haptotherapeut:

Als behandelaar neem ik de algemene hygiëne regels in acht (handen wassen, niet aan het gezicht zitten, hoesten en niezen in de elleboog, geen handen geven). Bij klachten (neusverkoudheid, hoesten, keelpijn, benauwdheid en/of koorts) blijf ik thuis. Ik overleg dan met de huisarts of GGD of ik getest moet worden. Ik blijf dan thuis tot de uitslag van de test. Als ik positief getest ben, blijf ik tenminste 7 dagen thuis om uit te zieken en als ik daarna 24 uur klachtenvrij ben, kan ik weer gaan werken.