DE HAPTOTHERAPEUTISCHE BEHANDELING

De Haptotherapie is een beroep op zich en past de inzichten toe “binnen het therapeutisch proces” die ontstaan zijn vanuit de leer “van de Haptonomie”. Een essentieel aspect in de haptotherapeutische behandeling is de aanraking. Het is een bevestigende aanraking. Daarin mag de client zijn zoals hij is en voelen wat er is. Aangeraakt worden is een goede manier om jezelf te leren kennen. Het voelt als “nabij”. Dit kun je ervaren als steun en daarnaast werkt het geruststellend op ons stresssysteem. Ook kan je hoofd er rustiger van worden. Op de behandelbank en tijdens de oefeningen kun je leren ervaren hoe je reageert op bepaalde situaties of handelingen. Bijvoorbeeld wanneer raak je geblokkeerd of belast en hoe reageert je lijf hierop? Hoe is het voor je om ondersteund te worden? Wanneer maak je contact met je omgeving en wanneer trek je je terug? Ook kun je weer leren voelen waar spanning is in je lijf en in welke stemming/gemoed je bent. Door dit waar te nemen en te voelen ontstaat er een ander soort “bewust”-zijn. Doordat je zo dicht bij je gevoel bent kan er een en ander worden verwerkt en leer je keuzes maken die weer kloppen met je gevoel, en dit vloeit weer door in je handelen.

“Bij Rita voel ik me gehoord, het voelt als een coach. Wanneer zij haar harden op mijn nek. rug of benen legt, gebeurt er iets. Het kan warm worden, het voelt soms zwevend en beschermend. Ik heb inmiddels al enorm veel geleerd. Inzichten in mezelf, grenzen aangeven en er mogen zijn. Waar liggen mijn krachten. Het gaat een stuk beter met me.”

 

“Rita leert je de taal van je lichaam te verstaan’
Na een intake gesprek kon ik bij Rita ervaren wat haptotherapie met mij deed. Rita raakte met haar hand de spanning in mijn lijf aan. Spanning, pijn en verdriet kwamen los. Door de aanraking kwam ik weer In contact met mijzelf. Ik leerde om naar mijn lichaam te luisteren.Inmiddels voel ik me beter in balans en geniet ik weer van het leven.”

 

” Geen idee wat ik moet voelen op de bank” Dit is denk ik geen therapie voor mij………”